Om allt är möjligt, hur tar jag reda på vad jag vill?

När den stora insikten om att du inte måste följa normen sjunker in, då ställs du inför en värld av möjligheter som kan vara ganska överväldigande.

Hela livet blir vi ju tillsagda om vad som är rätt och fel, och har fått tydliga instruktioner om hur vi ska göra. Som barn är det såklart helt rimligt att vuxna vägleder oss, och sedan börjar vi i skolan där vi lär oss att vi alltid kan lämna in våra uppgifter och få dem bedömda av någon annan. Det här fortsätter ända upp i vuxen ålder om du utbildat dig på högre nivå, och därefter har du kanske haft jobb som också utvärderats av någon chef eller överordnad.

Om du hela livet alltid har kunnat luta dig mot en tydligt utstakad läroplan eller arbetsbeskrivning och förlitat dig på att någon annan kommer tala om för dig om det du gjort är tillräckligt bra, då kan det vara ganska läskigt att själv börja ta beslut, göra egna val och själv bedöma kvaliteten på det du skapar.

Särskilt om du överväger att starta eget för det finns ingen högre instans som kommer “godkänna” dig som företagare, det är upp till dig att bara köra. Allt det här är rejält ovant och rätt utmanande för många som alltid förlitat sig på normen, chefen eller läroplanen.

Så hur i hela friden tar man reda på vad man vill, när man hela livet bara har förhållit sig till vad som förväntas av en?

Det första tips jag vill ge dig är att ställa frågan vad vill jag bidra med?

Vad vill du bidra med?

För att skapa utrymme för nya tankar, yt ut frågan vad ska jag jobba med? till vad vill jag bidra med?

Om det du letar efter är din egen vilja, då kan du inte snegla på hur andra gör eller tro att just din dröm kommer gå att hitta färdigpaketerad på Platsbanken. Genom att tillfälligt släppa taget om alla tankar på vad du kan jobba med skapar du plats i dig själv för att tänka större, och med andra delar av dig själv. Strunta i vad som är “realistiskt” för ett ögonblick och känn istället in på vilket sätt du vill göra skillnad.

Låt mig ge dig ett exempel på vad jag menar.

Ibland hör studenter från den coachutbildning jag gick för 10 år av sig till mig och frågar : vad kan man jobba med efter examen?

Mitt svar är alltid: vad VILL du jobba med, och vem vill du helst hjälpa?

Det kryllar av människor som mår dåligt och med en coachutbildning på högskolenivå har dessa studenter möjlighet att göra riktigt stor skillnad för väldigt många. Deras kunskap kan hjälpa allt från mellanchefer, småbarnsföräldrar, ungdomar på väg in i kriminalitet, elitidrottare, studenter, ingenjörer, utbrända, egenföretagare eller nyanlända. Och jag tror samma sak gäller dig i större utsträckning än du anar.

Du sitter på kompetens, personliga styrkor, intresseområden, erfarenheter och driv som du kan tillämpa på massor av olika sätt. Det gäller bara att skifta fokus från “vem kan ge mig ett jobb?” till “vem skulle ha nytta av det jag kan bidra med?”

När du gjort det skiftet hamnar du i ett helt nytt sätt att tänka som utgår kring frågorna vad VILL jag jobba med, vem vill jag helst hjälpa och på vilket sätt vill jag bidra till världen?

För som du kanske lagt märke till är världen vi lever i inte helt fulländad. Det finns väldigt mycket som behöver göras och massor av områden med förbättringspotential. Det finns barn som far illa, dåliga pennor, dysfunktionella arbetsplatser, stressade människor, trasiga relationer, hemlösa katter, orättvisa system, fula väntrum, misskötta kommuner, garderober som behöver rensas, och det är jäkligt ont om strumpbyxor som håller längre än en kväll. Det kryllar av olösta vardagsproblem, människor far illa på alla möjliga sätt och dessutom håller hela planeten på att gå under.

Och så finns du, en utmärkt arbetsför person med massor av kompetens, energi och vilja att göra nytta.
Slår vi ihop dessa saker uppstår hur stora möjligheter som helst!

Men för att inte känna världens bördor på dina axlar vill jag lägga till en sak: glädje! Vad skulle du tycka vore roligt att bidra med till världen?

När jag grundade Happy Dating och började jobba som dejtingcoach för en massa år sedan drevs jag av meningsfullheten jag kände inför att kunna hjälpa singlar som satt fast i dysfunktionella dejtingmönster. Jag kände verkligen hur viktigt arbetet var och vilken skillnad det kunde göra, men jag lockades också av glädjen i att bokstavligen få prata om känslor och relationer hela dagarna. Dessutom tycker jag att det är fantastiskt roligt att coacha, vilket gjorde att jobbet som dejtingcoach hamnade precis i min sweet spot mellan meningsfullt och roligt.

Det praktiska kan du lösa senare

Saker att jobba med finns i överflöd, så börja med att fundera över är vad du vill bidra med. Exakt hur du ska tjäna pengar på det kan du spara till en framtida brainstormingsession, för det är en separat tankeprocess. Men det jag kan säga är att det är min fasta övertygelse att bästa sättet att tjäna pengar är att göra skillnad.

Ju större impact du har (alltså ju större skillnad du gör och ju fler du hjälper) desto mer kommer du tjäna, och gör du dessutom något du tycker är roligt och meningsfullt, ja då har du antingen ett väldigt stabilt företag, eller en strålande karriär som anställd att se fram emot.

Så av alla världens olösta utmaningar och problem, vilka skulle just dina färdigheter lämpa sig för?

Hur kan du göra planeten eller människors vardag lite bättre, enklare eller vackrare?

Vilka problem har du löst för egen del som du nu skulle kunna hjälpa andra att lösa?

Vart leder din inre motivation när du låter den röra sig dit den vill?

Vad tycker du är viktigt och meningsfullt?

Och vad vore skojigast att ägna dina dagar och din energi åt?

Du har förmåga att göra stor skillnad, tro aldrig något annat!

Frågan är vad som skulle kännas roligast och mest meningsfullt. När du hittat några olika svar på det kan du börja tänka i mer praktiska banor och översätta det till jobb att söka eller mer konkreta idéer för ett eget företag. Men inte innan.

Just nu behöver du bara brainstorma helt fritt kring alla härliga, roliga, spännande, meningsfulla och intressanta sätt du skulle kunna bidra till världen.

Rulla till toppen